Vakantieparken

Nederland telt duizenden vakantieparken, verspreid over de verschillende provincies. Bij een vakantiepark denk je al snel aan een zwembad, gezellige bungalows, natuur en fietsverhuur. Toch is dit op veel kleinschalige Nederlandse vakantieterreinen niet te vinden. Deze parken worden niet recreatief gebruikt. 

Verwaarlozing, permanente bewoning en of criminaliteit zijn de dagelijkse realiteit op vakantieparken. Een probleem dat aangepakt moet worden. Maar hoe? Het Kadaster kan u helpen met het bepalen van een strategie voor de aanpak van vakantieparken.

Onze aanpak

Hoe pakken we dit aan?  

  • Met een analyse brengen het vakantiepark in kaart.
  • We maken een plan van aanpak.  
  • We formuleren duidelijke actiepunten en zetten die in een uitvoeringsplan. 

Analyse

Bij de analyse betrekken we de provincie en de gemeente. Bij grotere parken betrekken we ook vaak de eigenaar van het park. Tijdens deze 1e fase verzamelen we informatie die we vervolgens gaan analyseren. Hierover brengen we een advies uit. We noemen dit een gebiedsscan. 

Lees meer op de productpagina Gebiedsscan vakantieparken

Plan van aanpak

De 2e fase is de planvorming. Het Kadaster kan hierin ondersteunen met de organisatie van planateliers. Tijdens deze planateliers richten we de vakantieparken in. Het vakantiepark wordt gepresenteerd als een legpuzzel waarin de bouwstenen gelegd worden.

We betrekken hier de provincie, gemeente, eigenaren en ondernemers bij. Met elkaar bepalen we de strategie. Ook betrekken we betrokkenen en bewoners bij deze fase. Met hen voeren we keukentafelgesprekken.

Uitvoeringsplan

De laatste fase is de uitvoering. We werken de scenario’s die we met elkaar hebben bedacht verder uit. Kavels kunnen geruild en geregistreerd worden bij het Kadaster. Aan het eind van deze fase moet duidelijk zijn welke grond van wie is, wat we met de ruimte gaan doen en hoe dit bekostigd wordt. Met als eindresultaat een vitaler vakantiepark.

Webinar

Wilt u op uw gemak meer over dit onderwerp te weten komen? Bekijk dan de webinar dat wij eerder dit jaar gaven. René de Weijer, projectmanager bij het Kadaster, vertelt hierin wat het Kadaster kan betekenen voor een bloeiende recreatiesector en een prettige woonomgeving. 

De webinar duurt ongeveer 25 minuten en bevat geen ondertiteling. Kunt u daarom de film niet bekijken? Neemt u dan contact op met een medewerker van onze afdeling Ruimte en Advies.

Best practices

Meer weten over de aanpak bij vakantieparken?

Lees het artikel op Kadaster.nl Hoe wil Harderwijk dat vakantieparken worden gebruikt?

Lees het artikel Kavelruil op recreatiepark Resort Haamstede

Meer informatie 

Wilt u meer weten? Wij helpen u graag verder. 

Neem contact op met onze collega's van Ruimte & Advies.