Terug naar vorige pagina

2e leven voor resort Haamstede

Voorbeeld voor de Veluwe?

Bij een deel van de vakantieparken in Nederland ligt verloedering op de loer. Dat was ook het geval op Resort Haamstede in Zeeland. Met grootschalige kavelruil is dit park klaargestoomd voor de toekomst. Een voorbeeld voor de Veluwe?

Problematiek Veluwse parken

De Veluwe telt zo’n 500 vakantieparken. Het is het ‘dichtst beparkte’ stukje van het land.  Met een deel hiervan gaat het niet goed; de parken dreigen te verloederen. Ze hebben hun primaire functie verloren, staan leeg of bieden onderdak aan mensen die op de gewone huizenmarkt niet aan de bak komen: gescheiden mannen, arbeidsmigranten, bewoners met sociale problemen.

Aanpak Zeeuws park

Ook op Resort Haamstede in Zeeland lag pakweg 10 jaar geleden de verloedering op de loer. Om dit te voorkomen onderging het resort een complete gedaanteverandering, met volledige vervanging van opstallen. Om tot deze kavelruil te komen was ambitie van de eigenaren nodig. Maar ook een herinrichtingsovereenkomst, een herverdelingsakte en uiteindelijk ook toestemming van de bank.  Adviseur Johan Groot Nibbeling begeleidde de kavelruil namens het Kadaster.

Rol van het Kadaster

Het Kadaster heeft bij het project voor Resort Haamstede de coöperatie van eigenaren en de notaris ondersteund. Dit om tot een goede akte van ruiling te komen en een nieuwe kadastrale indeling van het gebied.

Aanpak Veluwe: programma Vitale Vakantieparken

Problemen op vakantieparken blijken vaak meervoudig: economisch, sociaal, openbare orde, ruimtelijk. Dat vraagt een integrale aanpak. Om de situatie in beeld te krijgen en maatregelen te nemen werken 10 Veluwse gemeenten en de provincie vanaf 2018 samen in de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OMVW). Daarmee heeft de Veluwe een primeur. Over het in te zetten gereedschap moeten de samenwerkende overheden het nog eens worden.

Vraag een gratis verkennend gesprek aan

Wij vertellen u graag meer.