Tweede leven voor resort Haamstede

Problematiek Veluwse parken

De Veluwe telt zo’n 500 vakantieparken. Het is het ‘dichtstbeparkte’ stukje van het land.  Met een deel hiervan gaat het niet goed; de parken dreigen te verloederen. Ze hebben hun primaire functie verloren, staan leeg of bieden onderdak aan mensen die op de gewone huizenmarkt niet aan de bak komen: gescheiden mannen, arbeidsmigranten, bewoners met sociale problemen. 

Aanpak Zeeuws park

Ook op Resort Haamstede in Zeeland lag pakweg 10 jaar geleden de verloedering op de loer. Om dit te voorkomen onderging het resort een complete gedaanteverandering, met volledige vervanging van opstallen. Om tot deze kavelruil te komen was ambitie van de eigenaren nodig. Maar ook een herinrichtingsovereenkomst, een herverdelingsakte en uiteindelijk ook toestemming van de bank.  Adviseur Johan Groot Nibbeling begeleidde de kavelruil namens het Kadaster.

Aanpak Veluwe: programma Vitale Vakantieparken

Problemen op vakantieparken blijken vaak meervoudig: economisch, sociaal, openbare orde, ruimtelijk. Dat vraagt een integrale aanpak. Om de situatie in beeld te krijgen en maatregelen te nemen werken 10 Veluwse gemeenten en de provincie vanaf 2018 samen in de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OMVW). Daarmee heeft de Veluwe een primeur. Over het in te zetten gereedschap moeten de samenwerkende overheden het nog eens worden.

Meer lezen?

Project Haamstede in het kort

Lees meer op de pagina Kavelruil op recreatiepark resort Haamstede

Meer over de aanpak

Hoe gaat u verwaarlozing, permanente bewoning en/of criminaliteit tegen op een vakantiepark? Wij denken mee over een oplossing op maat.

Gratis magazine

In het magazine ‘Kijk op…’ leest u meer over de aanpak en de achtergrond bij dit project. Vraag het magazine aan, en ontvang het gratis.
 
Meer informatie en bestellen