Toekomstbestendige centrumgebieden

Winkelgebieden aantrekkelijker maken

Vooral in middelgrote steden blijft winkelend publiek weg en wordt minder besteed. Het gevolg: leegstand van winkels. Het centrum is een belangrijke voorziening voor inwoners. Daarom zijn er steeds meer gemeenten die actief werken aan een aantrekkelijk centrum zonder leegstand.

Door de corona crisis komt er snel meer leegstand. De urgentie om te komen tot compacte winkelgebieden groeit daarom enorm. Om dit te realiseren is samenwerken met vastgoedeigenaren onmisbaar, zij beslissen immers wat ze met hun grond en hun panden doen. De volgende vraag is dan: hoe pak je dat aan?

Samenwerking gemeente en eigenaren

Een goede samenwerking tussen vastgoedeigenaren en gemeente is essentieel bij het compacter maken van binnensteden. Alle eigenaren dragen bij aan het proces en denken mee over de gewenste situatie. Dit zorgt voor energie, enthousiasme, vernieuwende inzichten en mogelijkheden. Met de nodige onafhankelijke begeleiding van het Kadaster heeft deze samenwerking een grote kans van slagen.

Data als hulpmiddel

Welke belemmeringen zijn er? Waar liggen kansen en wat zijn de risico’s? Met wie heb ik te maken? Zo maar wat vragen waar je bij gebiedsontwikkeling mee te maken krijgt. Data van het Kadaster biedt duidelijkheid bij het beantwoorden van deze vragen.

Het Kadaster verzamelt, beheert en analyseert veel van de beschikbare data in Nederland. Met deze data kunnen wij waardevolle informatie leveren. Zo kan iedereen die betrokken is bij gebiedsontwikkeling hierdoor over dezelfde informatie beschikken. 

Bekijk een voorbeeld: Overzicht leegstand Hoeksche Waard in Data InZicht

Succesverhaal: samen de leegstand te lijf in binnenstad Bodegraven

Zorgen dat je centrum weer aantrekkelijk wordt voor de consument. Door alle partijen samen te brengen lukte dat in Bodegraven. Lees meer

Video over aanpak leegstand

Bekijk de video over de aanpak van leegstand van het Kadaster, provincie Zuid-Holland en de Retailagenda .

 

Aan de slag voor een toekomstbestendig centrumgebied?

Hebt u vragen, of wilt u aan de slag? Misschien wilt u meer weten over de inzet van data als hulpmiddel in gebiedsontwikkeling? Of hebt u vragen over het simulatiespel. Wat u ook wilt weten over dit onderwerp, wij staan u graag te woord. Bel ons op 088-183 22 00 en kies optie 2 of maak online een afspraak via ons contactformulier