Soest experimenteert in Proeftuin Omgevingswet

Soest ontwikkelde samen met enkele partners een viewer: software die ruimtelijke informatie slim bij elkaar pakt en toegankelijk maakt. Welkom vanuit de Proeftuin Omgevingswet.

Experimenteren

“Vanaf 2015 experimenteren we met bestemmingsplannen nieuwe stijl”, aldus Klaas van Haaften, adviseur ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Soest. “We hebben daarvoor contact gezocht met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en daar kwam een mooie samenwerking uit voort. Onder de naam Betalab 1.0 hebben we samen met IenM, Geonovum, de Waag Society, PBLQ en het Kadaster een viewer ontwikkeld. Het vervolgproject Soest 2.0 is onderdeel van de Proeftuin Omgevingswet Kadaster. Hierin hebben we de viewer daadwerkelijk uitgeprobeerd, vooral onder initiatiefnemers. Dat zijn burgers of bedrijven die bijvoorbeeld iets willen gaan bouwen.”

Passende informatie

Op dit moment bestaat er al een website www.ruimtelijkeplannen.nl. Daar kan iedereen gratis inzien welke ruimtelijke plannen er van toepassing zijn op elke plek in Nederland. Ten opzichte van vroeger is dit al een mooie voorziening, maar het kan nog een stuk beter volgens Van Haaften. “Iemand die iets wil, bijvoorbeeld een aanbouw aan zijn huis, wil antwoord op de vraag of hij wel of niet een vergunning moet aanvragen. Hij wil een ja of een nee krijgen, niet een stapel plannen en bepalingen. Onze viewer is daarvoor bedoeld. Wij willen passende informatie geven aan de initiatiefnemer. Dat is onderdeel van ons streven naar excellente dienstverlening voor de burger.”

Praktijkervaringen uit Nijmegen

Ook de gemeente Nijmegen was, indirect, betrokken bij deze proeftuin Omgevingswet. De inbreng van Nijmegen kwam voort uit een echte praktijkcase: het starten van een bierbrouwerij. Ton Kregting, ICT-adviseur bij de gemeente: “In onze processen gingen we er altijd vanuit dat een bedrijf voor een specifieke locatie een vergunning aanvraagt. Maar in dit geval wilde iemand een kleinschalige, ambachtelijke bierbrouwerij in Nijmegen beginnen en vroeg ons welke locaties hiervoor in aanmerking zouden komen. Vanuit de praktijkcase heeft het Kadaster samen met Emmen en Nijmegen de ‘Zoek Bedrijfslocatie’ ontwikkeld en die hebben we ingebracht in de Proeftuin Omgevingswet. Ondertussen is ook onze praktijkcase opgelost. De Brouwtoren heeft een locatie gevonden en is volop in bedrijf.”

Kennis bij elkaar laten komen

Terug naar Klaas van Haaften in Soest: “De Proeftuin Omgevingswet heeft ons nu een bruikbare viewer opgeleverd. Het is een prototype waar nog veel aan te verbeteren valt. Maar we hebben ervan geleerd dat we met bestaande middelen al veel kunnen bereiken. En we hebben elkaar als partijen gevonden. Het was een mooie ervaring om de kennis bij elkaar te laten komen en samen iets te maken.”

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake.