Senioren op de woningmarkt

Senioren op de woningmarkt


De bevolking van Nederland vergrijst. Tegelijkertijd blijven ouderen langer zelfstandig wonen. Wat zijn de effecten hiervan in uw gemeente of regio?

Het Kadaster brengt de ontwikkelingen in beeld en ondersteunt beleidsbepalers bij het maken van keuzes in een veranderende woningmarkt. 

Wist u dat..


Infographic: 20 procent van de koopwoningen in Nederland is in het bezit van een 70-plusser

Webinar Senioren op de woningmarkt


De toename van de groep senioren die de komende jaren wil of moet verhuizen is enorm. Doorstroming van deze groep naar een voor hun geschikte woning is één van de grote uitdagingen van de huidige huizenmarkt.

Woningmarktexpert Paul de Vries en onderzoeker Martin Tillema gaven over dit onderwerp een webinar. Bekijk de presentatie (pdf).

Bekijk de webinar op YouTube

Top 10 opvallendste feiten


Het aantal 75-plussers met een eigen woning verdubbelt tussen nu en 2035. Een groep om rekening mee te houden dus. De 10 opvallendste feiten uit onderzoek van het Kadaster op een rij, toegelicht door woningmarktexpert Paul de Vries. 

Lees de 10 opvallendste feiten over senioren op de woningmarkt

Verhuizen lastigst in krimpgebieden


8,4% van de 55-plussers uit krimpgebieden wíl wel verhuizen, maar kan niks vinden. Onderzoekers Sofie Druif en Paul de Vries brachten hun wensen en gedrag in kaart.
Naar de belangrijkste conclusies

Onderzoek verhuiswensen ouderen


Van alle senioren in een koopwoning wil 6,6% verhuizen, maar dat lukt maar 2,3%. In Utrecht komen de verhuiswensen het meest uit, in Drenthe het minst. Reden? Het is moeilijk een geschikte seniorenwoning te vinden.
Lees het onderzoek