NL Maps

Het Kadaster introduceert de website NLMaps.nl: Een snelle en simpele manier om de meest complete en actuele kaart van Nederland te gebruiken als achtergrondkaart op websites en applicaties. NLMaps.nl maakt het gebruik van de kaart makkelijker voor overheden en web developers. In 3 stappen heeft u precies de kaart die u zoekt.

De mogelijkheden van NL Maps

Webinar over NLMaps op YouTube

Bekijk de webinar op YouTube (24 minuten)


Dankzij de ruime keuze van services (o.a. Google Maps, Open Layers en Leaflet) is NL Maps makkelijk te integreren in uw website of applicatie. Op de website kiest u uw service en kleurenschema. Of u kiest voor luchtfoto. Vervolgens krijgt u een kant en klare code die u in uw eigen toepassing kunt opnemen. Wilt u de code in 1 regel? Maak dan gebruik van de wrapper in de NL Maps library.

NLmaps.nl is betrouwbaar, bevat geen reclame en volgt de gebruiker niet. Omdat het beschikbaar is in Web Mercator met WGS’84 als coördinatensysteem, werkt het op alle tablets, smartphones, laptops en desktops.

Veelgestelde vragen

Welke relatie heeft NL Maps met PDOK?

NL Maps is bedoeld voor overheden en web ontwikkelaars die nu vaak Google Maps of Open Streetmap gebruiken. Het is een aanvulling op PDOK voor andere en nieuwe doelgroepen. Die hoeven niets van kaartprojecties, coördinaatstelsels en webservices te weten en kunnen toch snel en makkelijk de officiële kaart van Nederland gebruiken.

Voor gebruikers die tevreden zijn over het gebruik van PDOK en PDOK Kaart, biedt NL Maps hooguit het voordeel dat het sneller en makkelijker kan.

Bevat NL Maps alleen Nederlands grondgebied?

NL Maps is op dit moment alleen beschikbaar van het Nederlands grondgebied (met uitzondering van de BES-eilanden). Op termijn wordt gekeken naar uitbreiding met een groot deel van Europa.

Kan ik (eigen) data aan NL Maps toevoegen?

Ja, met NL Maps is het mogelijk om eigen en andere data toe te voegen. Doel is dat gebruikers via het Forum en Github ervaringen, mogelijkheden en code uitwisselen. Daarmee kunnen ze van elkaar leren en elkaars toepassingen gebruiken waarmee de mogelijkheden en het nut van NL Maps groter worden.

Krijg ik automatisch een andere "stafkaart schaal" als ik in- en uitzoom in NL Maps?

NL Maps is net als elke topografische achtergrondkaart continu schaalbaar. U kunt traploos in- en uitzoomen. Maar u krijgt geen andere kaartschalen van de BRT te zien. NL Maps is gebaseerd op de BRT Achtergrondkaart en die wordt automatisch vervaardigd uit de TOP10NL.

Kan ik in NL Maps zoeken naar een specifieke lokatie (adres) of XY locatie?

Er zit geen zoekfunctie in NL Maps. Die kan uiteraard wel door gebruikers worden toegevoegd en gedeeld worden via Github. Als er voldoende vraag naar is, overwegen we die functionaliteit toe te voegen.

Hoe stabiel is de code die via NLMaps.nl gegenereerd wordt?

De code is stabiel en werkt. Kijk op de website NLMaps.nl en via Github.

Wat is het Github adres voor NLMaps?

De volgende link leidt naar het Github adres voor NLMaps.

Kan ik de kaviaart van NLMaps gebruiken als onderlegger in autocad?

Als u in Autocad een webservice aan kunt zetten, dan is dat mogelijk.

Is NLMaps vergelijkbaar met ArcGis online van ESRI?

Ja, met ArcGIS online en de content van Esri kunt u vergelijkbare kaartjes maken.

Waar vind ik NLMaps en heb ik een login nodig?

NLMaps is voor iedereen vrij beschikbaar via de website NLMaps. Inloggen is niet nodig.

Wat is de beschikbaarheid van NLMaps?  

De website NLMaps is 24/7 beschikbaar en de webservice via PDOK ook.

Is het mogelijk een pointer toe te voegen aan NLMaps?

Nee, dat is niet mogelijk. Deze functionaliteit kan uiteraard wel door gebruikers worden toegevoegd en gedeeld worden via Github. 

Hoe snel wordt de data op NLMaps ververst?

De topografische data hebben dezelfde actualiteit als de BRT achtergrondkaart op basis van TOP10NL. 5 keer per jaar wordt een deel van Nederland ververst. Elk jaar wordt heel Nederland geactualiseerd op basis van luchtfoto’s van het voorgaande jaar. Op dit moment is dat met de luchtfoto’s van 2016.  

Hoe actueel zijn de luchtfoto's in NLMaps?

De luchtfoto's zijn van 2016.  

Hoe actueel zijn de TOPnamen in NLMaps?

De namen in NL Maps zijn net zo actueel als de namen in TOP10NL. 5 keer per jaar wordt een deel van Nederland ververst. Elk jaar wordt heel Nederland geactualiseerd. 

Waarom biedt NL Maps ook Google Maps als service?

We willen graag dat overheden en webontwikkelaars NL Maps gebruiken in plaats van de kaarten van Google Maps. Maar, Google Maps biedt aanvullende functionaliteit (routenavigatie, pointer/markers en streetview) waarvan wij ons heel goed voor kunnen stellen dat gebruikers die niet willen missen. Daarom bieden we Google Maps ook als service.