Waarom weinig woningmarkttransacties in juni?

Waarom weinig woningmarkttransacties in juni?

Afgelopen juni hebben we relatief weinig transacties geregistreerd. In ons vastgoeddashboard is te zien dat er 15.495 woningtransacties waren.

Afgelopen juni hebben we relatief weinig transacties geregistreerd. In ons vastgoeddashboard is te zien dat er 15.495 woningtransacties waren. Dat is 21% minder dan in mei en 16% minder dan juni vorig jaar. Hoe komt dat? 

Minder werkdagen

De oorzaak voor deze terugval is het aantal werkdagen in de maand juni. Door weekenden en feestdagen waren er slechts 19 werkdagen. Mei 2019 had 22 werkdagen en in juni 2018 waren dat er 21, waaronder een extra vrijdag. Vrijdag is een dag waarop wij verhoudingsgewijs meer transacties van het notariaat verwerken. Er is geen sprake van een signaal dat de woningmarkt krimpt.

Stabilisatie woningmarkt

De woningmarkt laat een stabilisatie zien. Om iets over de markttrend te zeggen, kijken we naar kwartaalcijfers. Deze zijn representatiever dan de soms grillige maandcijfers. In het tweede kwartaal van dit jaar zien we dat de dynamiek vrijwel gelijk is aan het tweede kwartaal van 2018. De stabilisatie volgt op een jaar waarin het aantal woningtransacties wat is afgenomen.

Actuele cijfers in Vastgoed Dashboard

Iedere maand publiceert het Kadaster cijfers over onder andere woningverkopen, hypotheken, executieveilingen, agrarische grond en schepen in het Vastgoed Dashboard.