BAG producten in XML-formaat

De producten BAG Extract en BAG Compact en de gegevens die u opvraagt via de webservices BAG Bevragen en BAG WFS worden geleverd in het bestandsformaat XML. Dit is een technisch bestandsformaat, oorspronkelijk ontworpen voor de uitwisseling van gegevens via het internet. Momenteel is het een door iedereen gebruikte en algemeen geaccepteerde standaard voor het uitwisselen van gegevens tussen organisaties. In XML- bestanden kunnen gegevens helder en eenduidig worden gedefinieerd.

XML is 'platformonafhankelijk'. Dit betekent dat elk programma dat is ontworpen om XML te gebruiken, alle XML-gegevens kan lezen en verwerken. Het maakt daarbij niet uit van welk computerbesturingssysteem en welke hardware de gegevens afkomstig zijn. Een toenemend aantal computerprogramma's kan met XML werken. 

Koppeling van gegevens

XML staat voor Extensible ('uitbreidbaar') Markup Language. U kunt de mogelijkheden van de taal namelijk uitbreiden door de taal aan te passen aan vrijwel elke behoefte. Daarom kan XML worden gebruikt om gegevens uit de BAG te koppelen aan andere gegevens. Zo kunt u locaties uit de BAG koppelen aan uw eigen relatiebestand of gebruiksoppervlakten uit de BAG aan een woningbestand.

Ondersteuning bij het verwerken van XML-bestanden

Verschillende leveranciers hebben tools en/of applicaties ontwikkeld waarmee u gegevens in XML-formaat kunt verwerken. Veel van deze leveranciers zijn actief in de groep 'BAG afnemers' op LinkedIn. Via deze groep kunt u leveranciers om ondersteuning vragen bij het verwerken van data in XML-formaat. Ook vindt u ervaringen van andere gebruikers bij de BAG gebruikerservaringen. Als u zelf data in XML-formaat wilt verwerken, raden wij u aan informatie over XML te achterhalen via het internet.