10.000-kilometer-wandelroute-op-kadasterkaarten

Ons Geografisch Informatiesysteem, GIS, vormt het centrum van al onze activiteiten,” vertelt Joep Naber, directeur van Wandelnet. Met behulp van de kaartgegevens van het Kadaster, stellen ze al 10.000 kilometer route beschikbaar voor wandelaars.

Wandelnet gebruikt al jaren het topografische basisbestand TOP10NL, vanwege het schaalniveau 1 op 25.000 dat benodigd is voor wandelaars. Sinds 2007 verwerken ze deze gegevens digitaal via GIS. Topografie is hierdoor niet langer beperkt tot het papieren kaartje, maar kan ook worden gebruikt voor analyse en beheer van de route én voor gebruik op internet of in apps. 

Bekijk het topografische basisbestand TOP10NL

Ontwikkeling van Nederland als wandelland

Begin jaren tachtig kwam de wandeltrend overwaaien uit het buitenland. Wandelnet bestaat dan ook al 35 jaar. “Voor de Tweede Wereldoorlog had je al wandelroutes van de ANWB, maar die zijn allemaal verdwenen. De eerste Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) waren het Drenthepad en het Pieterpad. De routes werden eerst nog met potlood of pen ingetekend en vervolgens gekopieerd in zwart-wit. Het gebruik van kleur was lange tijd te duur.

De kaarten die nu gemaakt worden, zijn digitaal beschikbaar in kleur, met legenda en beschrijving van de route. Je kunt in- en uitzoomen en beginnen waar je maar wilt. Ook staat aangegeven om welke soort route het gaat. Zijn honden bijvoorbeeld toegestaan? Is de route begaanbaar bij hoog water? Gaat het om een boerenlandpadroute of een stadswandeling?” Inmiddels zijn er zo’n één miljoen lange-afstands-wandelaars in Nederland en maar liefst 10 miljoen Nederlanders wandelen. 

Nederland leuker en toegankelijker maken

Naber wil benadrukken dat de kaartsystemen van het Kadaster niet alleen belangrijk zijn om je route te vinden. “Ons land dreigt te ‘verhokken’. Utrecht is bijvoorbeeld omsingeld door snelwegen en spoor. GIS helpt Nederland leuker en toegankelijker te maken. Doordat beleidsmakers zoals gemeenten, provincies en ministeries ook toegang hebben tot dezelfde gegevens in GIS en dus tot onze wandelroutes, kunnen we het samen beter regelen. Onze gezondheid, de horeca, de veiligheid bij spoorwegovergangen; allemaal hebben ze raakvlakken met de wandelsport. Door GIS zetten we wandelen en recreatie letterlijk en figuurlijk op de kaart.”

Kaartje leggen voor de toekomst

Als hij een kaartje mag leggen voor de toekomst? “Ik zou graag zien dat er een systeem komt waarmee actuele wegwerkzaamheden vermeld worden bij een route. Ook verwacht ik dat we binnen een aantal jaren 3D-kaarten ontwikkelen waarmee je je direct kunt oriënteren als je in onbekend gebied bent. Dat zou fantastisch zijn!”

Wandelen in het voorjaar

Leuke wandelingen om eens te proberen tijdens het voorjaar zijn de routes op de Holterberg en in de Drunense duinen. Nabers mooiste wandeling was de NS-wandeling ‘Utrechtse Heuvelrug’ van Driebergen naar Maarn. “Maar het allerbelangrijkst zijn leuke momenten en mooi weer.”

De kaarten en routebeschrijvingen van Wandelnet zijn digitaal te raadplegen via de app en website van Wandelnet, maar ook via papieren gidsen beschikbaar. Daarnaast vindt u markeringen op uw route om u verder op weg te helpen.

Veel wandelplezier!