“Nieuwe KIK-software biedt extra mogelijkheden"

Met behulp van KIK (Ketenintegratie Inschrijving Kadaster) kunnen notarissen hun akten geautomatiseerd bij het Kadaster laten inschrijven. Dit levert kosten- en tijdsbesparing op ten opzichte van handmatige inschrijving. Bovendien verhoogt het de kwaliteit van de registratie doordat er minder fouten ontstaan. Om het aantal via KIK ingeschreven akten te vergroten, heeft het Kadaster de mogelijkheden in de KIK-modellen uitgebreid en nieuwe modellen beschikbaar gesteld. De meeste softwareleveranciers hebben de nieuwe modellen inmiddels verwerkt in hun software, de eerste notariskantoren zijn er nu mee aan de slag.

Comparities en volmachten

Marcel Jaring van Actus Notarissen testte vanaf augustus de proefversie en werkt sinds september officieel met de nieuwe versie. Hij is te spreken over de nieuwe mogelijkheden. “Het werkt, daar gaat het om. Je kunt een significant aantal akten nu wel doen met KIK die eerst niet met KIK konden. Met name op het gebied van comparities - de personalia die in de akte worden opgenomen - zijn de mogelijkheden fors uitgebreid. Ook volmachten zijn makkelijker toe te passen. Consumenten profiteren daar direct van, want die betalen voor akten die met KIK worden ingeschreven een lager tarief.”

Nieuwe hypotheekmodellen

Softwareleverancier Van Brug Software leverde Actus Notarissen half augustus de proefversie van hun nieuwe notariële pakket, met daarin de nieuwste KIK-mogelijkheden. Na een succesvolle testperiode is de nieuwe versie sinds september voor iedereen beschikbaar. Martin Vennema van Van Brug Software: “Het installeren van de update kost weinig tijd, daarna kunnen de kantoren er direct gebruik van maken. De kantoren die met onze software werken, hebben er diverse extra opties bijgekregen. Zo is het in een situatie met twee verkopers die uit elkaar gaan nu mogelijk een volmacht aan een ander dan de ex-partner te verlenen. Dat soort zaken liggen namelijk nog wel eens gevoelig. Daarnaast zijn er een aantal hypotheekmodellen bij gekomen. Dat zorgt er ook voor dat het aandeel KIK-aktes weer een stuk omhoog gaat.”

'Alleen maar voordelen'

Van Brug Software merkt dat er met deze KIK-release meer vraag is naar de software-update dan gewoonlijk. “Omdat notariskantoren weten dat de extra mogelijkheden er zijn. De kantoren die nu met KIK werken, willen in principe ook zoveel mogelijk met KIK doen. Wat dat betreft is het ook een steeds doorgaande ontwikkeling en zullen er in de volgende update weer andere mogelijkheden bijkomen”, vertelt Martin Vennema. Na 2 maanden praktijkervaring met de nieuwe KIK-mogelijkheden kan Marcel Jaring van Actus het in ieder geval aan iedereen aanraden. “Ik zie alleen maar voordelen. Alles gaat zoals je gewend bent, met hier en daar een aanpassing in de werkwijze, maar dat is makkelijk aan te leren. Op het moment dat je het als kantoor kúnt aanbieden, dan moet je het ook aanbieden vind ik. In de praktijk kunnen we rond de 10 à 20 procentpunt meer akten met KIK inschrijven. Met name bij kantoren die meer zakelijke overdrachten doen, is er een groot verschil.”