Gebiedsontwikkeling voor een duurzaam Goeree-Overflakkee

Een sterkere agrarische structuur, ruimte voor nieuwe natuur, recreatie, energieneutraal wonen. En een locatie voor windmolens. Goeree-Overflakkee deed het. Door grondgebruik en eigendom anders in te richten.

‘Goeree Energy Island’. De gemeente kreeg deze bijnaam voor al haar initiatieven voor een duurzame leefomgeving. Een daarvan was het duurzaam inrichten van 500 hectare vrijgekomen grond. De gemeente Goeree-Overflakkee greep de kans om verschillende doelen tegelijk te realiseren door het grondgebruik en eigendom anders in te richten. Het Kadaster begeleidde deze omgangrijke gebiedsontwikkeling.

Belangen bij elkaar brengen

Agrariër Wim van Leeuwen bemiddelde namens agrariërs en bedrijven en ruilde zelf ook grond om een locatie voor windmolens vrij te maken. Grondeigenaren en overheid maakten samen afspraken om inkomsten uit nieuwe windenergie weer te investeren in wandel- en fietspaden. Carolien Kransse en Jan Zuidweg van de gemeente lichten toe hoe belangrijk het is voor het draagvlak dat alle grondeigenaren zelf aan tafel zitten en hun belangen kunnen inbrengen.

Lees meer op de pagina 'Gebiedsontwikkeling voor een duurzaam Goeree-Overflakkee'.