Topografische kaarten in vector in plaats van raster

Basisregistratie Topografie (BRT) en Basisregistratie Grootschalige Topografie zijn nu beschikbaar als vector bestanden.

Vanwege de vele voordelen van vector hebben wij, in opdracht van het ministerie van BZK, met Webmapper en Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK), de handen ineen geslagen om de BRT en BGT in vector tegels aan u beschikbaar te stellen.

Raster tegels

De topografische kaarten van de BRT en BGT waren enkel beschikbaar als raster bestanden (.png of .jpeg) via de traditionele viewservices zoals TMS en WMTS. Raster heeft als nadeel dat het moeilijk is om de stijl van de kaarten zelf aan te passen. 

Vector tegels

Vector bestanden zijn klein en bevatten informatie die gebruikt wordt om aan een kaart een (eigen) stijl mee te kunnen geven. Het is ook mogelijk om objecten zoals wegen of gebouwen wel of niet te tonen op de kaart en er is geen restrictie voor wat betreft zoomniveaus. 

Eenvoudig kaartstijl aanpassen

Om het u, als afnemer, makkelijk te maken is een voorbeeldstijl beschikbaar die u kunt overnemen en verder naar eigen inzicht kunt uitbreiden. Zo kunt u kaarten op basis van de BRT en de BGT met uw eigen stijl maken. 
Deze voorbeeldstijl, de url’s en meer technische informatie vindt u op de website van GitHub. Hier vindt u binnenkort ook meer gedetailleerde documentatie.

Vector tegels als bèta versie beschikbaar via PDOK

De vector tegels worden nog niet dagelijks bijgewerkt en zijn als bèta-versie beschikbaar gesteld via PDOK, de centrale voorziening voor het ontsluiten van geodatasets van nationaal belang. Er zijn dus nog enkele zaken niet uitontwikkeld. We horen graag uw mening. 

Bekijk de mogelijkheden en laat weten wat u er van vindt

Bekijk de mogelijkheden van vector tegels via de volgende link naar onze demo viewer. Wij ontvangen graag uw feedback via het forum op de website van PDOK.