Uitkomsten regionale kennissessies over verduurzamen woningmarkt

Energie besparen en opwekken, woningen gasloos maken: welke plannen voor de woningmarkt zijn haalbaar? Het Kadaster brengt betrokken partijen samen om van elkaar te leren.

Het Kadaster bracht eind vorig jaar tijdens 4 regionale kennissessies overheden, bouwers, makelaars en corporaties samen om te praten over verduurzaming van de woningmarkt. Onderwerp van gesprek: welk plan is op welke plek haalbaar? En hoe meet je of ze werken? Gegevens van het Kadaster helpen om dit verder te onderzoeken.

Verantwoordelijk voor immense opgave

“Alle partijen zien de immense opgave en voelen de verantwoordelijkheid”, aldus Ramona van Marwijk, senior adviseur Maatwerk en Advies Kadaster. We willen bijvoorbeeld energie besparen, hoosbuien en hitte het hoofd bieden, woningen gasloos maken, nieuwe energie opwekken.

Van Marwijk en haar collega-adviseurs Lars Brugman en Martin Tillema zagen bij beleidsmakers 2 belangrijke kopzorgen: “Hoe krijg ik al die individuele eigenaar-bewoners van een woning mee om maatregelen voor verduurzaming te nemen? Bij woningcorporaties kun je als gemeente gewoon 1 contactpersoon bellen.” De tweede kopzorg is dat er een grote behoefte is aan betrouwbare informatie om plannen te onderbouwen en het effect te meten. Beschikbare informatie is versnipperd beschikbaar.

Meer lezen?

Nieuwsgierig naar wat er tijdens de kennissessies besproken is? Of wilt u meer weten over de verduurzaming van de woningmarkt? Lees dan het hele artikel op Kadaster.nl.