Provincie deelt kennis in strijd tegen winkelleegstand

Provincie Zuid-Holland deelt kennis over de aanpak van leegstand in winkelstraten. De kennis is opgedaan bij de toepassing van de leegstandverordening in 5 gemeenten.

Met de brochure ‘Aanpak leegstand in Zuid-Hollandse winkelstraten (pdf, 1.2 MB)’ deelt de provincie slimme en effectieve oplossingen om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken. Op dit moment kampen veel Zuid-Hollandse winkelstraten met leegstand. Zonde, volgens de provincie, want de ruimte in Zuid-Holland is schaars. Die moeten we daarom slim gebruiken. Dat betekent: detailhandel niet op nieuwe perifere locaties maar in het centrum waar vaak voldoende ruimte is. En soms: een andere functie geven aan een leeg winkelpand.

Leegstandverordening als uiterste middel

Sinds 2010 kunnen gemeenten de leegstandverordening inzetten om in gesprek te komen met pandeigenaren en zo samen te werken aan een oplossing voor de leegstand. De ervaring van 5 gemeenten met deze verordening laat zien dat de leegstandsverordening niet altijd de beste oplossing is; het is een uiterste middel. Beter is het om eigenaren op een andere manier in beweging te krijgen. Maak een goede inventarisatie van leegstaande panden, bepaal als gemeente je rol en zet in op samenwerking met eigenaren. Wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid tussen partijen is hierbij cruciaal.

Samen leegstand bestrijden

In heel Nederland worstelen diverse gemeenten met leegstand in winkelgebieden. Dit is een gezamenlijk probleem. Hoe houden we de gebieden aantrekkelijk en leefbaar? Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van de leegstandverordening? Samen met de gemeenten Bodengraven-Reeuwijk, Gouda, Maassluis, Noordwijkerhout en Schiedam is de provincie Zuid-Holland opgetrokken om tot een beste aanpak te komen. Deze opgedane kennis is nu via de brochure beschikbaar voor alle gemeenten in de provincie.

Bron provincie Zuid-Holland