Het verhaal van een boer die appels wilde verbouwen

Deze film gaat over het belang van landadministratie voor een stabiele maatschappij. Zeker 70% van de wereldbevolking is vaak slachtoffer van landconflicten.

Stel, je bent een boer in Nepal en je wilt een appelboomgaard beginnen op het land dat van je grootvader was. Enthousiast als je bent, plant je de eerste boompjes. Je gaat naar de bank om een lening te vragen. Maar dan blijkt dat je een eigendomsbewijs nodig hebt van je land. Hoewel je grootouders en ouders altijd het land bewerkt hebben, blijkt dat bewijs er bij het Kadaster niet te zijn.

Het probleem lijkt erger dan verwacht, de nood hoger en de toekomst van jou en je familie onzeker. Waarom doet de overheid zo ingewikkeld? Het moet toch simpeler kunnen?

Dit probleem geldt voor minimaal 70% van de wereldbevolking. Deze mensen worden weggejaagd van het land waar zij soms al generaties lang wonen. Zij zijn slachtoffer van conflicten over land, soms met de dood als gevolg. Een goede landadministratie is de basis voor een stabiele maatschappij. Rechtszekerheid – weten wat van wie is – is van groot belang. Maar procedures om dit te bereiken, zijn vaak te ingewikkeld en ondoorzichtig. Het Kadaster werkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken aan methoden en technologieën die dit proces vereenvoudigen, goedkoper en sneller maken. Onze ambitie is om landrechten voor iedereen mogelijk te maken binnen één generatie.

Waarom moet het anders? Bekijk de Engelstalige animatiefilm op YouTube (duur film: 5 minuten).

Ondertiteling

Ongeveer 70% van de landrechten in de wereld is niet officieel vastgelegd. Miljoenen mensen lijden in stilte. Hun droom is eigenaar te worden van het land dat ze bewerken en waarop ze wonen. Goede landadministratie is een voorwaarde om een weg uit de armoede te vinden.