Girlsday maakt jonge meiden enthousiast voor ICT

Hoe krijg je meiden enthousiast voor ICT en technische functies? Met workshops landmeten en de quiz ‘Rijdende Rechter’ presenteerde het Kadaster zich tijdens Girlsday.

Girlsday is een initiatief van het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO) om jonge meiden kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Het Kadaster opende op donderdag 11 april de deuren voor 27 enthousiaste brugklasmeiden van Gymnasium Apeldoorn.

Nieuwste technologieën

Zeynep Demir, directiesecretaris IT, merkt dat het Kadaster steeds meer data-gedreven wordt. “Er is daardoor een enorme vraag naar jong ICT-talent om ons te kunnen blijven ontwikkelen.” Daarnaast werkt het Kadaster met de nieuwste technologieën, zoals Artificial Intelligence. Dat maakt het een ontzettend leuke locatie voor Girlsday.

Meer diversiteit

Diversiteit staat hoog op de agenda bij het Kadaster. HR-adviseur Suzanne Franse vertelt: “We zien dat teams die bestaan uit mannen én vrouwen beter functioneren. Daarom doen we mee aan Girlsday. Hopelijk kiezen meisjes daardoor in de toekomst sneller voor een ICT-, technische- of bèta-opleiding.”

Leuk en divers programma

Voor Girlsday was een leuk en afwisselend programma samengesteld. “Er is gestart met een Rijdende Rechter-workshop, die liet zien welke rol het Kadaster speelt bij het maken van besluiten rondom eigendom, vastgoed en het gebruik van ruimte. Vervolgens gingen de meiden in de workshop landmeten naar buiten om grenzen te meten. Met de workshop 3D-printen en een data-analyseworkshop eindigden we de dag”, aldus Zeynep.

Met eigen ogen zien wat allemaal kan

Linda Buitenhuis, docent Aardrijkskunde van het Gymnasium Apeldoorn, heeft Girlsday de afgelopen jaren als heel positief ervaren. “Het is voor meisjes heel waardevol om buiten de school te gaan onderzoeken en ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van ICT en techniek. Nu denken veel meisjes nog dat de technische sector echt een mannenwereld is. Door de praktijk in te gaan, zien zij met eigen ogen wat er allemaal kan.”

Werken bij het Kadaster?

Is werken bij het Kadaster ook iets voor jou? Kijk dan voor meer informatie op Werkenbijhetkadaster.nl.