Eerste gemeenten aangesloten op BAG 2.0

Iedere gemeente in Nederland kan zich nu aansluiten op de BAG 2.0-omgeving. De gemeente Zuidplas is als eerste aangesloten.

Al lange tijd wordt erover gesproken, maar nu is het zover. We zijn live met BAG 2.0. De productieomgeving 2.0 in de Landelijke Voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen (LV BAG) is opengezet.

De gewijzigde wet BAG trad in werking op 1 juli 2018 en eind 2018 werd de conformiteitstoets gehaald door meerdere softwareleveranciers.

Eerste bronhouder succesvol aangesloten

Gemeente Zuidplas is als eerste bronhouder aangesloten op BAG 2.0. Zij stuurt uitsluitend berichten naar de LV BAG volgens BAG 2.0 eisen. Deze eerste succesvolle aansluiting is het resultaat van een intensief traject.

Stappenplan

De gemeenten hebben de afgelopen maanden het stappenplan doorlopen waarbij er wijzigingen in de werkprocessen en systemen zijn doorgevoerd. Dit stappenplan is te bekijken op de pagina Stappenplan bronhouders BAG 2.0.

Ook met BAG 2.0 geen enkele mutatie missen

In goede samenwerking met de softwareleveranciers is de LV BAG klaar gemaakt voor het berichtenverkeer volgens BAG 2.0. Alle inspanningen hebben geleid tot het openstellen van de vernieuwde omgeving. Op 15 mei zijn ook de transformatieregels op actief gezet. Hierdoor worden de in de vernieuwde omgeving aangeboden wijzigingen geleverd via alle BAG-producten van de LV BAG. Dit om ervoor te zorgen dat de afnemers van BAG-producten geen enkele BAG-mutatie missen.

Wijzigingen en nieuwe producten

Nu de eerste bronhouders zijn aangesloten is het tijd voor een volgende stap, waaronder het ontwikkelen van de BAG 2.0 API's (Application Programming Interface). De wijzigingen van bestaande producten en de planning en levering van de vernieuwde producten vindt u op de pagina Producten 2.0.

Meer informatie over BAG 2.0

Gemeenten, de bronhouders, registreren alle gebouwen en adressen binnen Nederland. In de LV BAG worden al deze adressen en gebouwen verzameld. Vanaf 1 juli 2018 geldt de gewijzigde Wet basisregistratie adressen en gebouwen (Wet BAG). De activiteiten die samenhangen met deze wetswijziging staan bekend als het BAG 2.0 traject. Benieuwd naar de belangrijkste wijzigingen? Deze vindt u op de pagina Wat verandert er?.

 

Afbeelding 1. Deze kaart laat de aangesloten gemeenten zien. Zuidplas was de eerste, daarna volgden de gemeenten Losser, De Fryske Marren en Enschede.