Bonnebladen

Bonnebladen zijn gedetailleerde militaire kaarten op schaal 1:25.000. De kaarten zijn zeer geschikt:

  • bij onderzoek naar historische landschappen
  • bij onderzoek naar de eigen woonomgeving
  • om in te lijsten en cadeau te geven

Beschrijving

Bonnebladen zijn de eerste in kleur gedrukte kaarten van het voormalige Topographisch Bureau. De kaartbladen zijn gemaakt vanaf 1865 op schaal 1:25.000. Van de kaartbladen kunt u digitale of papieren kopieën op A3-formaat bestellen.

Oorsprong van de naam Bonnebladen

Kort nadat de Topographische Militaire Kaart klaar was, ontstond behoefte aan een meer gedetailleerde kaart in kleur. Dit resulteerde in de Bonnebladen, die vanaf ongeveer 1865 gedrukt werden. De Bonnebladen danken hun naam aan de projectiemethode waarmee ze gemaakt zijn: de projectie van Bonne.

Verdedigingslinies als eerste in kaart gebracht

De gebieden waar verdedigingslinies lagen, bracht men eerst in kaart. Dit waren vooral stroken terrein langs de grote rivieren en later ook rond Amsterdam. Pas later werd de rest van Nederland gekarteerd. Rond 1884 besloeg de kaartserie heel Nederland.

Tarieven

Soort levering Prijs
Kopie formaat A3 € 5,90
Digitale kopie, TIFF-bestand € 24,50

Deze bedragen zijn vrij van btw. De verzendkosten bedragen € 3,80.

Wilt u onze verzameling raadplegen op het Kadasterkantoor te Zwolle? Dan is het eerste uur gratis. Daarna betaalt u € 49,00 per uur. Maak hiervoor eerst een afspraak via 088-183 22 00 of via het formulier.

Bestellen

Bestel de Bonnebladen met het bestelformulier Bonnebladen.

De Bonnebladen kunt u ook op afspraak inzien aan de balie van het Kadasterkantoor in Zwolle.

Een overzicht van de beschikbare kaarten vindt u in de bladwijzers. Gebruik de bladwijzers om de juiste kaartbladen te selecteren. In de catalogus ziet u alle jaren waarin de kaartbladen zijn gedrukt. Vermeld op het bestelformulier duidelijk van welk kaartblad en jaar u een kopie wilt ontvangen.

Levering

Na ontvangst van uw bestelling sturen wij u de kopie(en) binnen 5 werkdagen toe per post. Hebt u gekozen voor een digitale versie (TIFF-bestand)? Dan ontvangt u een link zodat u de kaarten kunt downloaden. U kunt ook kiezen voor levering op dvd/cd rom.

Het formaat van de afzonderlijke kaartbladen bedraagt (inclusief randinformatie) 85 x 57 centimeter. Deze worden digitaal in 600 dpi geleverd. Geogerefereerde tiff bestanden (kaartbeeld) worden in 254 dpi geleverd.