BAG Bevragen

BAG Bevragen biedt een koppelvlak waarop u uw software kunt aansluiten:

  • directe toegang tot alle gegevens uit de BAG
  • gegevens op basis van levenscyclus of peildatum

Let op: BAG Bevragen wordt vervangen door de vernieuwde BAG API

Beschrijving

BAG Bevragen biedt u webservices waardoor u alle gegevens uit de Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen (LV BAG) via eigen software kunt bevragen. De webservice is bedoeld voor het bevragen van één object per keer en kan niet gebruikt worden om de volledige BAG binnen te halen. Daarvoor kunt het BAG Extract gebruiken.
 
Voor het gebruik van de BAG-gegevens legt u in uw registratie verwijzingen naar objecten in de BAG met de unieke objectidentificaties van de BAG-objecten. Met deze sleutels haalt uw systeem direct gegevens van de objecten uit de BAG voor gebruik in uw eigen processen of systemen. U kunt via BAG Bevragen alle gegevens van objecten in de BAG raadplegen, zoals de geografische coördinaten (x- en y-coördinaat), oppervlakte, bouwjaar en gegevens over de openbare ruimte.
 
U hebt de volgende mogelijkheden om de gegevens te benaderen. Hierbij kunt u kiezen voor een momentopname van vandaag of een bepaalde peildatum. U kunt ook de hele levenscyclus van een object opvragen.
 
  • bevraging op identificatiecode van BAG-objecten. BAG-objecten met een unieke identificatiecode zijn: adresseerbare objecten (verblijfsobject, ligplaats, standplaats), pand, nummeraanduiding, woonplaats, openbare ruimte, woonplaats.
  • zoeken op niet unieke kenmerken: Het systeem biedt zoekmogelijkheden om gegevens van BAG-objecten te leveren op basis van kenmerkende (maar niet noodzakelijk unieke) eigenschappen zoals een deel van het adres.
  • zoeken op relatie van objecten. Zoals de nummeraanduidingen gerelateerd aan een bepaalde woonplaats.
  • zoeken is niet hoofdlettergevoelig.
  • de bronhouder van een object is geen gegeven in de BAG, maar deze kunt u achterhalen aan de hand van het object ID of een coördinaat.

Tarieven

 

Maandabonnement Prijs per maand
Maximaal 3.000 bevragingen per dag € 90,00
Meer dan 3.000 bevragingen per dag € 180,00

Deze bedragen zijn vrij van btw

Overheden kunnen BAG Bevragen kosteloos gebruiken. De BAG wordt betaald via budgetfinanciering: een jaarlijkse betaling door de ministeries, provincies en waterschappen gezamenlijk. Deze overheden worden genoemd op Overheid.nl.

Levering

Na ontvangst van uw aanmelding sturen wij u binnen 5 werkdagen de informatie toe die u nodig heeft om gebruik te kunnen maken van BAG Bevragen.

Beschikbaarheid webservices

Met BAG Bevragen krijgt u direct toegang tot de gegevens in de LV BAG via een webservice. BAG Bevragen is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar, behalve tijdens onderhoud. Eventueel onderhoud vindt plaats in het weekend of na 18.00 uur. Op werkdagen van 07.00 uur tot 18.00 uur geldt een beschikbaarheidsgarantie van 98,5 %.

BAG Bevragen wordt BAG API

BAG Bevragen wordt vervangen door de vernieuwde BAG API

BAG Bevragen wordt vanaf volgend jaar op een andere manier aangeboden, namelijk als de vernieuwde BAG API. Bij de inwerkingtreding van de nieuwe wet BAG op 1 juli 2018 en op basis van klantwensen, hebben we onze producten verbeterd. De BAG-producten zijn in een nieuw jasje gestoken, bevatten up-to-date data en zijn gebruiksvriendelijker. 
 
Sinds de overstap van de eerste bronhouder worden de gegevens die wij op BAG 2.0 binnen krijgen omgezet naar BAG 1.0. Zo zorgen wij ervoor dat u, zonder dat u zelf iets hoeft te doen, BAG 2.0 gegevens in BAG 1.0 formaat ontvangt. Tot het moment het BAG Bevragen niet meer geleverd wordt, blijven wij de BAG 2.0 gegevens vertalen naar BAG 1.0 gegevens. 
Deze transformatie gebeurt op basis van de transformatieregels. Deze transformatieregels vindt u op de pagina Wat verandert er.

BAG API

Met de vernieuwde BAG API is het mogelijk individuele bevragingen te doen op de Landelijke Voorziening BAG. Welke gegevens u ontvangt en welke zoekingangen u kunt gebruiken, vindt u op de pagina BAG API.

BAG 2.0 Extract

Naast de vernieuwde BAG API is ook BAG 2.0 Extract beschikbaar. Met BAG 2.0 Extract kunt u een kopie van de gehele landelijke voorziening BAG opvragen. Deze kopie kunt u in uw eigen applicatie inladen. Een volledig overzicht van de gegevens vindt u op de pagina BAG 2.0 Extract.