Kopie akte (afschrift uit de registers)

Een compleet beeld van wat er wettelijk is vastgelegd over een woning, appartement, perceel of schip:

  • nuttige informatie bij het kopen van een huis;
  • of om de beschikkingsbevoegdheid van een gerechtigde te onderzoeken.

Beschrijving

Wilt u weten wat er wettelijk is vastgelegd over een woning, appartement, perceel of schip? Het Kadaster bewaart akten en documenten die te maken hebben met de rechtstoestand van woningen, appartementen, percelen en schepen. U kunt een afschrift (kopie) aanvragen van de akten uit de openbare registers van het Kadaster en andere documenten die bij het Kadaster geregistreerd zijn.

De akten die het Kadaster registreert hebben allemaal een uniek aktenummer dat bestaat uit een deel en een nummer. Als u een afschrift uit de registers opvraagt, krijgt u een kopie van de laatste akte, of van de akte met het aktenummer (deel en nummer) dat u opgeeft. 

Wilt u een eerdere akte opvragen en weet u het deel en nummer van deze akte niet? Vraag dan een Onderzoek in de openbare registers aan. 

Akten uit de openbare registers

In de openbare registers van het Kadaster bevinden zich voornamelijk koopakten (leveringsakten) en hypotheekakten, maar ook splitsingsakten, verklaringen van erfrecht en akten waarin beslagen of erfdienstbaarheden (bijvoorbeeld het recht van overpad) op een perceel zijn gevestigd. Bent u op zoek naar een akte maar weet u niet welke soort akte u moet kiezen? Wij hebben de meest voorkomende akten, met een korte beschrijving, voor u op een rij gezet. Naar de pagina Akten

Tarieven

Afschrift van akte per deel en nummer  Prijs
levering via Mijn Kadaster  € 2,40
levering per e-mail  € 15,40
levering per post  € 17,40
levering via balie  € 31,40

Deze bedragen zijn vrij van btw. 

Bestellen

Een Afschrift uit de registers kunt u op 2 manieren bestellen:

Vermeld in uw aanvraag het deel en nummer van de akte. Als het deel en nummer opgezocht moet worden omdat deze niet bestaat of onjuist is opgegeven, dan zijn hieraan kosten verbonden.

Voor aanbieders van stukken is het ook mogelijk dit product via de webservice KIK-Inzage aan te vragen. Meer informatie over KIK

Levering

Levertijd via bestelformulier

Na ontvangst van uw bestelling sturen wij u de kopie van de akte binnen 2 werkdagen toe per e-mail (pdf-formaat) of post.

Wij informeren u vooraf over eventuele extra kosten en de leverdatum als onderzoek nodig is naar het deel en nummer van de akte.   

Levertijd via Mijn Kadaster

U kunt een Afschrift uit de registers direct inzien en downloaden via Kadaster-on-line. Hiervoor hebt u een abonnement nodig op Mijn Kadaster