3D gebouwhoogte NL

Helpt bij het verbeelden van effecten van beleidskeuzes ten aanzien van:

  • geluid
  • zon, schaduw en wind
  • luchtkwaliteit

Beschrijving

Het gegevensbestand 3D gebouwhoogte NL bevat de hoogte van 99,7% van alle gebouwen uit TOP10NL. De gebouwhoogte is als attribuut toegevoegd aan de 2D-geometriĆ«en van de gebouwen.

Datavisualisaties

Met deze informatie kunt u in standaard GIS-software snel een 3D-model genereren. De data kunt u gebruiken voor eenvoudige visualisaties. Maar ook voor ruimtelijke analyses in 3D, zoals analyses van geluid, zicht, schaduw en energie. De gegenereerde 3D volumes kunt u controleren op de website van Geovalidation met de 3D-validatieservice van de TU Delft.

Hoogte-attributen

De hoogten komen uit het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN2). Meer informatie hierover vindt u op de website van AHN. De 4 attributen bevatten:

1. de minimale hoogte van het gebouw (de hoogte op maaiveld)
2. de maximale hoogte van het gebouw
3. de gemiddelde hoogte van het gebouw
4. de mediaan

Meer informatie vindt u in de flyer 3D gebouwhoogte NL.

Eerste versie

Deze eerste versie van 3D gebouwhoogte NL is gebaseerd op data uit 2014. Omdat tussen de opnamen van AHN2 en TOP10NL soms enkele jaren tijdsverschil zit, bevat het bestand soms inconsistenties.

Tarief

Het gegevensbestand 3D gebouwhoogte kunt u via PDOK kosteloos downloaden. De inwinnings- en beheerkosten worden gedekt vanuit de overheid. 

Bestellen

3D Gebouwhoogte in GML-formaat kunt u direct downloaden via PDOK. Voor het gebruik van 3D gebouwhoogte NL geldt de CC-BY licentie die u kunt vinden op de website van Creative Commons.

Feedback

Hebt u 3D gebouwhoogte NL toegepast en wilt u uw bevindingen met ons delen? Of hebt u vragen? 

Laat het ons dan weten via het het contactformulier.

Zie ook

  • Nederland 3D, is een landsdekkende gedetailleerde kaart met actuele informatie
  • 3D kaart NL, als u snel een 3d weergave van een omgeving nodig hebt. De 3D kaart NL maakt grotere gebieden in 3D toegankelijk.